UKK – Usein kysytyt kysymykset
Etsi
Aihealue
Kysymyksiä
Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset
Etsin tietoa miten voisin suorittaa TISUS -testin, Missä sen voisi suorittaa Suomessa vai onko ko testi mentävä suorittamaan Ruotsissa.
Lisäksi etsin vaihtoehtoisesti kurssia tms jolla voisin suorittaa virkamiesruotsin hyväksytysti.
Tavoitteenani on pyrkiä Ruotsiin opisekelemaan tai ruotsinkielisiin kauppakorkeakouluhin Suomessa - suorittaisin kieliopinnot / kokeet nyt syksyllä.
Hei!
Kiitos viestistäsi. Lisätietoja Tisus-testistä ja sen suorittamisesta löydät täältä: https://www.su.se/tisus/english/about-tisus?open-collapse-boxes=ccbd-testlocationstisusabroad#testlocations .
Käsittääkseni voit hakea sivuston kautta suorittamaan koetta ulkomailla, ja tämän jälkeen kokeen järjestävä taho selvittää, onko koe mahdollista suorittaa toivomassasi paikassa:
"When we receive a report of interest to take Tisus, we investigate whether it is possible to administer the upcoming Tisus test at the desired location."
Voit myös kysyä lisätietoja laittamalla sähköpostia englanniksi osoitteeseen tisus.svefler@su.se.
Tsemppiä hakuun ja tuleviin opintoihin!
Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi
Tiedän, että jos ulkomaisessa korkeakoulussa järjestetty tutkinto suoritetaan kokonaan etäopintoina, siihen ei ole mahdollista saada Suomesta opintotukea.
Mutta entä hybridinä suoritettavat tutkinnot, jotka periaatteessa voisi suorittaa kokonaan etänä, mutta jotka voi halutessaan opiskella myös paikan päällä - saako niihin opintotukea?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Suosittelisin sinua olemaan suoraan yhteydessä Kelan asiakaspalveluun ja varmistamaan asian heiltä.
Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi:n tiimi
Suunnittelen Suomen ammattikorkeakouluun hakua nyt tulevassa yhteishaussa. Koulutus on täysin verkkototeutuksella, jolloin sen voi käytännössä suorittaa missä tahansa. Asun itse vakituisesti ulkomailla, Saksassa. Käyn täällä tällä hetkellä koko päivä töissä, opiskelupaikan auetessa suunnittelen vähentäväni työtunteja minimiin jotta aikaa jää tarpeeksi opiskeluun.
Kysymys koskee opintotukea ja sen saamisen mahdollisuutta kun on suomen kansalainen mutta asunut virallisesti ulkomailla jo yli 5 vuotta mutta opiskelu tavallaan kuitenkin tapahtuisi suomalaisessa ammattikorkeakoulussa?
Kiitos vastauksesta!
Heippa!
Kiitos kysymyksestäsi. Ulkomailla opiskeleva suomen kansalainen on oikeutettu opintotukeen, jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja ja ovat päätoimisia. Sinun tilanteessasi tämähän täyttyy, sillä koulutus tapahtuisi suomalaisen korkeakoulun kautta. Opintotuen saantiin ulkomailla liittyy kuitenkin paljon poikkeuksia ja ehtoja, joihin kannattaa syventyä tarkemmin. Löydät lisää tietoa aiheesta täältä Opintojen rahoitus ulkomailla.
Sinun tapauksessasi olisin yhteydessä Kelaan ja kysyisin suoraan heiltä tilanteestasi varmuuden vuoksi.
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin
studentum.fi
Onko peruskoulun jälkeen mahdollista käydä ammattitutkinto etänä? Tai vaikuttaako oppivelvollisuuden laajeneminen tähän mitenkään?
Aloitin lukion lähiopetuksena nyt syksyllä, mutta se ei tunnu oikealta paikalta minulle, ja koska asun syrjässä pohjoisessa, etänä ammattikoulun käyminen kiinnostaisi.
Hei,
Kiitos viestistäsi. Ammatillisen perustutkinnon voi käydä lukion jälkeen myös etä- tai monimuotototeutuksena. Lisätietoja haku- ja pääsyvaatimuksista voit kysyä suoraan oppilaitokselta.
Etänä toteutettavia ammatillisia perustutkintoja löytyy täältä.
Toivottavasti sopiva koulutus löytyy!
Ystävällisin terveisin,
studentum.fi
Hei,
kiitos kysymyksestäsi. Mukava kuulla, että olet kiinnostunut avoimessa yliopistossa opiskelusta! Ensimmäiseksi sinun pitää päättää minkä avoimen yliopiston kursseille haluat ilmoittautua ja mitä kursseja haluat käydä, sillä kurssien sisällöt voivat vaihdella yliopistoista riippuen. Käytännössä kuitenkin kaikilla Suomessa toimivilla yliopistoilla on avoin yliopisto. Listauksen kaikista avoimista yliopistoista ja lisätietoa niissä opiskelusta löydät Opintopolusta.
Kursseille voit ilmoittautua suoraan sen avoimen yliopiston sivuilta, jonka kursseille päätät osallistua. Tähän tarvitset käyttäjätunnukset, jotka luodaan kursseille ilmoittautumisen yhteydessä. Ota huomioon opintojen suunnittelussa, että avoimien yliopistojen kurssit ovat maksullisia ja niitä varten ei ole mahdollista saada opintotukea.
Myös jotkut kansanopistot tarjoavat linjoja, jotka toteutetaan yhteistyössä jonkun avoimen yliopiston kanssa, jolloin olet oikeutettu esimerkiksi opintotukeen. Näihin kansanopistoihin voit tutustua sivuillamme tämän linkin takaa.
Tsemppiä opiskeluun!
Ystävällisin terveisin,
studentum.fi
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Lähtökohtaisesti mitään opintoja ei kannatta jättää kesken. Lukio on tärkeä osa yleissivistävää opiskelua, minkä lisäksi lukion suorittaminen näyttää hyvältä työnantajien silmissä. Jotkut ammatit myös vaativat lukion päättötodistuksen.
Lukion käyminen etänä olisi yksi vaihtoehto, mikäli se vain sopisi lukiollesi. Eli suosittelen sinua tiedustelemaan tästä asiasta esimerkiksi opinto-ohjaajalta tai muulta koulun henkilökunnalta. Etäopiskelu on aina oppilaitoskohtaista ja osalle tämä toteutusmuoto ei sovi.
Vaihtoehtoisesti sinulla saattaisi olla mahdollisuus lykätä liikunnanohjauksen perustutkinnon paikkaa, jolloinka pystyisit käymään lukion loppuun. Tosin, opiskelupaikan lykkäämiseen tarvitaan aina erittäin pätevä syy.
Ole yhteydessä siis lukiosi henkilökuntaan. He osaavat kertoa sinulle, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle tai onko etäopiskelu edes mahdollisuus.
Toivottavasti löydät ratkaisun ja onnea opintoihin! :)
Ystävällisin terveisin,
studentum.fi
Hei,
Kiitos viestistäsi. Etäopiskelussa ei valitettavasti ole mahdollisuutta lähteä vaihtoon muun maan kouluun. Opiskelu etänä nimenomaan mahdollistaa opiskelun mistä päin maailmaa tahansa - Yliopistoilla ei välttämättä ole yhtä paljon mahdollisuuksia kuin AMK:ssa, mutta kannattaa tutustua eri etäopiskelumahdollisuuksiin. Tämän kaltaiset asiat on myös hyvä aina tarkistaa oppilaitoksesta. Aikaerolla on toki merkitystä, jos järjestetään etäluentoja, muuten ei. Koulutuksen pituus monimuoto-opiskelussa on yleensä saman pituinen, kuin lähiopetuksessa.
Ystävällisin terveisin,
studentum.fi
Hei!
Kiitos viestistäsi.
Auktorisoidun kielenkääntäjän tutkinto järjestetään kerran vuodessa Opetushallituksen toimesta. Suomessa suoritettuun tutkintoon kuuluu aina kotimainen kieli toisena kieliparina, eli tutkinto on mahdollista suorittaa esimerkiksi suomi – englanti kieliparilla mutta ei englanti – venäjä kieliparilla. Tutkintoon osallistuminen ei vaadi tutkintoa kääntämisestä, mutta osaamisen molemmista kielistä tulee olla erittäin vahva. Koe järjestetään seuraavan kerran marraskuussa, mutta ilmoittautuminen siihen on valitettavasti jo loppunut. Koe on maksullinen (420 € ).
Auktorisoidun kääntäjän tutkinnon suorittaminen ei kuitenkaan ole ainoa tie saada auktorisoidun kääntäjän asemaa, sillä sitä voi hakea myös suoritetun kääntäjätutkinnon perusteella. Kääntäjäksi opiskelun mahdollisuus riippuu siitä, minkä kielen kääntäjänä haluaisit toimia. Kaikki ohjelmat eivät tarjoa kaikkia kielipareja opiskeltavaksi. Helsingin yliopisto tarjoaa kääntämisen ja tulkkauksen maisteriohjelman, jonka suoritettuaan voi hakea auktorisoidun kääntäjän asemaa, mikäli opinnot ovat sisältäneet tarpeeksi kääntämisen opintoja. Turun yliopisto tarjoaa monikielisen käännösviestinnän maisteriohjelman. Itä-Suomen yliopiston Joensuun toimipisteellä voi opiskella englannin tai venäjän kääntämisopinnot.
Näiden ohjelmien mahdollisuuksista opiskella etänä tai verkossa en valitettavasti osaa sanoa. Usein kuitenkin maisteriohjelmat sisältävät melko paljon itsenäistä opiskelua, joten lähiopetusta ei välttämättä ole kovinkaan paljon.
Olettaisin, että tutkintosi engannin ja espanjan kielestä pätevöittävät sinut osallistumaan suoraan kääntämisen maisteriohjelmaan, mutta tästä tietysti tarkempia tietoja saa oppilaitokselta.
Asioimistulkiksi voi opiskella Ammattikorkeakoulussa. Tarjotut koulutuksen työkielet kuitenkin vaihtelevat vuosittain ja koulukohtaisesti, joten kannattaa miettiä minkä kielen tulkkina haluaisi toimia ja sen perusteella etsiä sopivaa oppilaitosta.
Onnea koulutuksen löytämiseen ja mukavaa syksyä!
Terveisin,
Studentum.fi
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi.
Rakennustekniikan insinööri AMK voi hakea suoraan yliopistojen tekniikan koulutusalan maisterivaiheeseen suorittamaan rakennustekniikan diplomi-insinöörin tutkintoa. Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa opintopolku.fi:ssä. Maisterivaiheen suorittaminen kestää noin 2 vuotta.
Rakennustekniikan diplomi-insinööritutkinnon voi suorittaa Aalto yliopistossa, Tampereen yliopistossa ja Oulun yliopistossa. Yliopistot voivat vaatia ammattikorkeakoulupohjaiselta opiskelijalta täydentävien siltaopintojen suorittamista tarvittavien edellytysten saavuttamiseksi.
Mahdollisuudet suorittaa diplomi-insinöörin tutkinto etänä vaihtelee yliopistoittain. Lisätietoja voit kysyä yliopistoilta. Maisterivaiheeseen sisältyy kuitenkin aina jonkin verran lähiopetusta, joten työssäkäynti opintojen ohessa voi olla haasteellista. Jos työnantajasi tai työtehtäväsi pystyvät joustamaan, voi opiskelu työn ohella järjestyä. Toinen vaihtoehto on selvittää mahdollisuutesi ottaa opintovapaata töistä tutkinnon suorittamiseksi.
Ystävällisin terveisin,
Linda, Studentum.fi
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Ammatillisissa opinnoissa tehdään opiskelijan kanssa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jossa huomiodaan opiskelijan aikaisemmin hankittu osaaminen. Hyväksiluettavista aineista sekä mahdollisuuksista kouluttautua työn ohella kannattaa tiedustella suoraan oppilaitoksilta.
Tässä muutamia merenkulkualan koulutuksia:
Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (Kotkassa): merenkulkualan perustutkinto, vahtikonemestari (tästä koulutuksesta voi halutessaan jatkaa merenkulkualan insinööriksi (AMK), esimerkiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk järjestää insinöörin koulutusta monimuotototeutuksena eli voi suorittaa työn ohella).
Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto tarjoaa myöskin vahtiperämiehen koulutusta sekä korjaajan koulutusta (merenkulkualan perustutkinto).
Toivottavasti vastaus auttoi edes hiukan eteenpäin :)
Ystävällisin terveisin,
Marija, Studentum.fi